Óda a vetőmaghoz
Címkék: bio egészséges élelmiszer vetőmag kiskert balkon monjardin
2012.10.10. 11:21
Minden aratások alfája és omegája Te, szent vetőanyag! Te, aki minden tengeren átkelsz... Na jó, nem majomkodunk, a vetőmag komolyan alapvető fontosságú. A nemesítésről is szóló sorozatunk második részében, hétvégén részletesen kitérek rá, hogy miért és hogyan történik a fajtaszelekció, de a lényeg, hogy egyes fajtákat türelmes melóval a lehetőségekhez lehet „igazítani” (határokon belül persze). Nincs jó földem, nincs elég víz, nincs munka vagy szaktudás, mind mind egy korlátozó tényező. Sok termést akarok, vagy nem tudok ránézni, de virítson a saláta, épp' csak fűszernek kell ez-az az ablakból, már majd' mindenre van fajta, vagy fajtasor. És még valami, főleg chillynél, paprikáknál fontos, de ha ízminőségre, extramikro termesztésre vagy vegyszermentes termelésre koncentrálok bármelybármely fajtánál elengedhetetlen: Fajtatiszta, fajtaazonos kiváló minőségű, és nem kiskerti termésből vissszanyert, szétkereszteződött, „jóleszaz” vetőmagot vegyünk és használjunk. Ez visszanyeréssel „szaporított” tájfajtákra is igaz. Megbízható forrásból legyen a cucc. Az MJ! első éve már bizonyította, hogy kis odafigyeléssel az ajánlott fajtáink mindegyike majdnem teljesen kezdő kertészeknél is működött, - valakinél az elvártat jóval meghaladó módon. Ennek okát javarészt a kiváló vetőanyagban látjuk. (Az, hogy Holddal Alvó mannastyle, akinél északi ablakban májusban elkezd teremni a bejógázott paprika, azé' az rejtély. :) ) Az is kiderült, - és innen üzenem, hogy ez ne szegje kedvét senkinek – valami egyszerűen nem működik. Hiába kiskerti, magyar fajta, elméletileg igénytelen „fehér” paprikát adtunk a Lecsós kert-nek, adott mikro, sőt mezzo klímában, az elmúlt 150 év legszárazabb nyarán nem volt tökéletes ( pl.vadjutka-garden paprikák) Máshol, ugyancsak kezdő kertésznél egyes chillyk, spanyol és olasz édesebb fajták viszont nőttek mint a gomba. (pl. Világevő chilly-k )
Az első év teljesen ismeretlen termesztési helyen egyébként, - éttermek ehető zöldségdíszkert építésénél, vagy közösségi kerteknél - a „belövésről” is szól, ami klímához igazított faj és fajtaválasztást (is) jelent. Az üvegházban előnevelt növényt ugyan sokszor szeretjük, főleg ha könnyű sikert akarunk, de egyrészt kb. 10x annyiba kerül, mint a vetőmag, másrészt, az „eredeti” magról vetéses termesztést még jobban modellezte, modellezi hogyan, miként, milyen kockázatokkal jár egy kiskerti termelés.
Az év során nagy örömünkre, rengeteg pozitív vissza(igazolást)-jelzést kaptunk! Képek tömegei érkeztek, egyet-egyet feltettem már közben az MJ! fáccséra, akiét kihagytam, már most és mindig meaculpa. Volt, hogy nem tudtam hova kapjak, annyi szép cékla vagy paradicsom érkezett. Ja, megjegyzem a saját kertészetünkben a vetőanyag kontrollvetéseknél is pont a fajtaajánlás miatt nem, vagy nem nagyon hivatalos-kertészeztünk. A vásárlói körülményeket próbáltuk modellezni, mi ragga'-style termesztésnek hívtuk a dolgot. :) ( persze, pl. mikroedényes, kisterület-nagyhozam, és kései vetéses kísérletekkel kombináltuk a mintakertünket )
És most jöjjön, mi lesz MJ! vetőmagból, olvasói, partneri képekből válogatva (kertek+ termések):
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.