Az október végi, november eleji ünnepsornak - többek között - egy (finoman szólva) jóval huncfutabb, mezőgazdasági vonatkozású római hagyomány is az alapja, ez pedig a Pōmōna /alma/ ünnep (kb. okt. vége), amellyel a betakarítások végét, az éves munkák befejezését ünnepelték a korban szokásos módon :). A Hallows-eve, Mindenszentek, Halottak napja ünepek az évszázadok folyamán kultúrkörönként szétváltak, a kelta Samhai - Holtak-ünnepe (kb. nov. eleje) az angolszász kultúrkörben a Halloween alapja lett, a római Feralia -Lelkek tisztelete és Pōmōna napokat néhány szokásukat megtartva az óvilági keresztény egyházak integrálták saját szokásrendjükbe. Az angolszász töklámpást - valószínűleg - a voodoo vallásból vették át, eredetileg kivájt marharépa világított. A sírok díszítése germán és római (Parentalia) hagyományból került szokásaink közé.

A helyzet persze jóval (sokkal) bonyolultabb, mivel pl. az alma nálunk nem, míg az angolszászoknál fontos kelléke az ünnepségeknek, a kelták ünnepét a katolikusok kezdték ünnepelni, először a naptárban nem szereplő szentek tiszteletére, amit a bizánci kereszténység ötlete adott... szóval, nem egyszerű :) Az ünnepek időpontja egyébként többször "mozgott" a naptárban, február és november eleje között, a hasonló rítusokat kívánták néhány alkalommal így rendezni.

A kereszténység  - okosan - a pogány ünnepeket ugyan nyilván nem tartotta, de igyekeztek időpont, vagy hasonló rítus alapján a pogány szokásrendet átvenni. Ezek a kultúrtörténeti összeolvadások néhol külön vallássá fejlődtek a pogány és a keresztény elemeket is megtartva, van olyan dél-amerikai állam, ahol ilyen keverék szinte államvallásként funkcionál.

Érdekesség, hogy a szélsőséges fülöp-szigeteki keresztények egészen vad halottak napját tartanak, egy hasonló időpontban tartott indonéz  ősvallásban pedig egészen addig elmennek, hogy kiássák, és asztalhoz ültetik háromévente elhunyt szeretteiket. (a sajátos klíma és talaj, az adott törzs élőhelyén mumifikál).

A karácsony is hasonló kavarcból jött össze egyébként, a napéj-egyenlőség ünnepét, római ünnepeket, a germán jegenyefenyő tüzeket ismerhetjük fel benne.

Clipboard.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://monjardin.blog.hu/api/trackback/id/tr824883356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása